To jest stara informacja prasowa i informacje mogą być nieaktualne

W nowym raporcie firma TCO Certified zajmująca się certyfikacją produktów IT ujawnia zarówno postęp, jak i utrzymujące się wyzwania w zakresie warunków produkcji w przemyśle elektronicznym.

Raport, Impacts and Insights, mierzy efekty 2016 roku nowych kryteriów mających na celu poszerzenie odpowiedzialności właścicieli marek za warunki pracy w łańcuchu dostaw, inicjatywy dotyczące minerałów konfliktu i włączenie bezpieczniejszych substancji chemicznych. Obecna generacja TCO Certified, wprowadzona w listopadzie 2015 roku, nakłada na właścicieli marek większą ogólną odpowiedzialność za zgodność produktów i fabryk.

Studium przypadku 16 właścicieli marek pokazuje poprawę warunków pracy w fabrykach wytwarzających certyfikowane produkty w porównaniu z rokiem 2013. Poprawę zaobserwowano w takich obszarach jak dyskryminacja i wolność zrzeszania się.

Sören Enholm, CEO z TCO Development, komentuje: "Jesteśmy naprawdę zadowoleni, widząc te ulepszenia w ważnych obszarach, takich jak dyskryminacja i praca przymusowa w fabrykach, w których powstają certyfikowane produkty. Jednak kwestią, która wciąż się pojawia, jest nadmierna ilość nadgodzin. Chociaż widzieliśmy pewną poprawę w 2016 roku, jest to wyraźnie coś, co będzie wymagało naszej ciągłej uwagi w przyszłości".

Łańcuch dostaw elektroniki jest bardzo złożony. "Właściciele marek są w najlepszej pozycji, aby wziąć ogólną odpowiedzialność za zrównoważony rozwój społeczny i środowiskowy, a działania następcze ze strony TCO Development pokazują pozytywne efekty, gdy są za to odpowiedzialni", mówi Bjorn-Erik Lonn, przewodniczący Global Ecolabelling Network, GEN.

Nowa generacja przyniosła również zmianę paradygmatu w zakresie stosowania niebezpiecznych substancji chemicznych w produktach IT. Wpływ większości stosowanych obecnie substancji chemicznych na zdrowie i środowisko jest nieznany. Aby zapewnić drogę naprzód, TCO Certified akceptuje teraz tylko te środki zmniejszające palność, które zostały niezależnie ocenione jako bezpieczniejsze alternatywy.

Zarówno nabywcy IT, jak i przemysł korzystają z witryny TCO Certified , aby dokonywać bardziej odpowiedzialnych wyborów. Enholm dodaje: "Nabywcy naprawdę trzymają klucz i właściciele marek zwracają na to uwagę. Wymagając produktów TCO Certified , nabywcy wysyłają do przemysłu bezpośredni komunikat o znaczeniu odpowiedzialności społecznej i środowiskowej".

Lonn podsumowuje: "Wśród naszych członków ecolabel GEN, TCO Certified jest prekursorem w certyfikacji elektroniki".

O GEN

Global Ecolabelling Network, GEN, jest stowarzyszeniem non-profit wiodących organizacji zajmujących się ekoznakowaniem zgodnie z ISO 14024 Typ 1 Ecolabel. GEN został założony w 1994 roku i posiada sieć ponad 30 członków, rozsianych po 60 krajach.

Organizacją stojącą za certyfikacją zrównoważonego rozwoju TCO Certified jest TCO Development. Nasza wizja zakłada, że wszystkie produkty IT powinny mieć zrównoważony pod względem środowiskowym i społecznym cykl życia. Kryteria oparte na nauce i niezależna weryfikacja zgodności pomagają nam śledzić i przyspieszać postęp w czasie.

Dennis Svärd, Global PR Manager