Jest to stara informacja prasowa i informacje w niej zawarte mogą być nieaktualne

Tutaj znajdziesz nasze najnowsze informacje prasowe

Firma TCO Development ogłosiła rozszerzenie swojej ogólnoświatowej certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla produktów IT o smartfony. Nowa certyfikacja zapewni nabywcom i użytkownikom smartfonów łatwiejszy sposób wyboru urządzeń, które spełniają kryteria społecznie odpowiedzialnej produkcji, minimalnego wpływu na środowisko oraz ergonomicznej konstrukcji.

Od ponad 20 lat firma TCO Development jest pionierem postępu w dziedzinie zrównoważonego rozwoju IT poprzez przyznawanie certyfikatów środowiskowych i jakościowych dla komputerów, monitorów i innych produktów IT przeznaczonych do użytku profesjonalnego. Znane na całym świecie oznaczenie TCO Certified pomogło nabywcom z sektora biznesowego i publicznego wybrać produkty IT, które charakteryzują się takimi cechami zrównoważonego rozwoju, jak niski wpływ na środowisko, doskonała ergonomia i zmniejszone zużycie energii. Kilka kryteriów zawartych w TCO Certified na przestrzeni lat zostało później przyjętych do prawa i przepisów na całym świecie.

W naturalnym kolejnym kroku w rozwoju zrównoważonego IT, TCO Development planuje obecnie wprowadzenie certyfikacji smartfonów. Dzięki mocy i funkcjonalności zbliżonej do komputera PC oraz rocznemu wzrostowi sprzedaży na całym świecie o około 50 procent, smartfony stanowią najszybciej rozwijającą się kategorię produktów IT. Szacuje się, że w 2014 roku sprzedanych zostanie miliard smartfonów.

Jednak ten gwałtowny wzrost niesie ze sobą również nowe wyzwania w zakresie zrównoważonego rozwoju, którymi należy się zająć. Smartfony zawierają niebezpieczne substancje i są wymieniane znacznie częściej niż na przykład komputery. W USA przeciętny użytkownik wymienia swoje urządzenie co 18 miesięcy, a wskaźnik recyklingu jest alarmująco niski. Powstające w ten sposób e-odpady stanowią ogromny problem dla środowiska i zdrowia ludzi. Ponadto duża część produkcji smartfonów odbywa się w fabrykach, w których warunki pracy i płacy są poniżej standardów.

Głównym celem certyfikacji będzie zwiększenie odpowiedzialności społecznej przy produkcji smartfonów oraz zmniejszenie ich wpływu na środowisko i zdrowie ludzkie. Przykładowe kryteria obejmują zobowiązanie producenta do poprawy warunków pracy i zgodności z międzynarodowymi konwencjami dotyczącymi pracy, a także minimalizację ilości substancji niebezpiecznych, takich jak metale ciężkie, beryl i ftalany. Inne kluczowe kryteria eliminują użycie niklu - powszechnego alergenu - na powierzchniach smartfonów, a także wymagają, aby do urządzenia dołączony był zestaw słuchawkowy. Smartfon powinien być również wyposażony w łatwo wymienialną baterię i spełniać kilka kryteriów dotyczących wydajności wyświetlacza.

"Ta nowa certyfikacja zapewni organizacjom sektora publicznego i prywatnego realną możliwość pomocy we wprowadzeniu bardziej zrównoważonego środowiska IT, mówi Niclas Rydell, Director of Product Certification w TCO Development. "Kiedy nabywcy żądają, aby ich smartfony posiadały certyfikat zrównoważonego rozwoju, jest to ważny sygnał dla marek i producentów, że te kwestie środowiskowe i społeczne są ważne. Organizacje na całym świecie pogłębiają swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój we wszystkich aspektach swojej działalności, w tym w produktach, które kupują. Ten certyfikat będzie dodatkowym zapewnieniem dla kupujących, że smartfony, które wybierają, mogą również spełniać ich cele związane ze zrównoważonym rozwojem."

W witrynie TCO Certified Smartphones zdecydowaliśmy się nie uwzględniać żadnych kryteriów dotyczących wartości SAR. Chociaż nadal chcemy monitorować rozwój w tej dziedzinie, polegamy na ogólnie przyjętych zaleceniach, aby zalecać stosowanie zestawu słuchawkowego podczas korzystania ze smartfona do komunikacji.

Nowy zestaw kryteriów certyfikacji jest dostępny w wersji roboczej w kwietniu, gdzie zainteresowane strony będą mogły zgłaszać swoje uwagi. Zainteresowane strony to między innymi kupujący, użytkownicy, eksperci branżowi, środowiskowi i CSR. Szacowana data publikacji ostatecznej wersji kryteriów to około połowa maja. W tym czasie certyfikacja będzie dostępna dla marek, które będą mogły certyfikować swoje urządzenia typu smartphone.

Organizacją stojącą za certyfikatem zrównoważonego rozwoju TCO Certified jest TCO Development. Nasza wizja zakłada, że wszystkie produkty IT powinny mieć cykl życia zrównoważony pod względem ekologicznym i społecznym. Kryteria oparte na wiedzy naukowej i niezależna weryfikacja zgodności pomagają nam śledzić i przyspieszać postęp w miarę upływu czasu.

Dennis Svärd, kierownik ds. globalnego PR