To jest stara informacja prasowa i informacje mogą być nieaktualne

Teraz nabywcy z branży IT mogą wybierać monitory komputerowe, które spełniają nowe kryteria TCO Certified dotyczące społecznie odpowiedzialnej produkcji. TCO Development ogłosiła dziś pierwsze monitory spełniające najnowszy certyfikat zrównoważonego rozwoju TCO Certified , który obejmuje czynniki CSR wraz z wymaganiami dotyczącymi środowiska i użyteczności.

Obawy o etyczną produkcję w IT są coraz większe. Biorąc pod uwagę ostatnie rewelacje Apple / Foxxconn dotyczące nieodpowiednich warunków pracy i późniejszy audyt społeczny, TCO Development uważa, że ten przykład wskazuje na problem dotyczący całej branży.
Stephen Fuller, odpowiedzialny za kryteria CSR w TCO Certified, komentuje: "Branża IT musi poprawić swoje zaangażowanie społeczne w produkcję. Jednak od czasu wprowadzenia naszych wymogów CSR widzimy wyraźny wzrost marek angażujących się w praktyki CSR w swoich zakładach".

Sören Enholm, CEO w TCO Development, komentuje dalej: "Organizacje sektora prywatnego i publicznego chcą zrównoważonych rozwiązań IT. Muszą wiedzieć, że kupowane przez nich produkty IT z funkcjami środowiskowymi nie stanowią kompromisu, jeśli chodzi o warunki pracy, w jakich zostały wyprodukowane. Zachęcamy wszystkich nabywców IT do upewnienia się, że żądają od swoich dostawców produktów TCO Certified "

Dla nabywców chcących dokonywać zrównoważonych wyborów w branży IT, TCO Certified daje pewność, że model produktu jest weryfikowany przez stronę trzecią. Działania CSR marek IT będą weryfikowane przez audyty społeczne i zaangażowanie w programy takie jak SA8000 i EICC.

Kryteria zawarte w TCO Certified mają na celu zapewnienie, że produkcja, użytkowanie i recykling produktów IT odbywa się z uwzględnieniem aspektów środowiskowych, społecznych i ekonomicznych. Program jest przydatnym narzędziem dla profesjonalnych nabywców w ułatwianiu zakupów IT zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Organizacją stojącą za certyfikacją zrównoważonego rozwoju TCO Certified jest TCO Development. Nasza wizja zakłada, że wszystkie produkty IT powinny mieć zrównoważony pod względem środowiskowym i społecznym cykl życia. Kryteria oparte na nauce i niezależna weryfikacja zgodności pomagają nam śledzić i przyspieszać postęp w czasie.

Dennis Svärd, Global PR Manager