Gospodarka o obiegu zamkniętym jest ważnym elementem Europejskiego Zielonego Ładu. Postęp jest jednak powolny, a w ostatnich latach nawet się cofnął, ponieważ wskaźnik wykorzystania materiałów w obiegu zamkniętym spadł. Liniowe wykorzystanie produktów IT prowadzi do powstawania dużych ilości odpadów. Przejście na bardziej cyrkularne wykorzystanie produktów IT jest dostępnym i bardziej zrównoważonym rozwiązaniem.

Zastąpienie gospodarki linearnej gospodarką o obiegu zamkniętym oznacza opracowanie modeli biznesowych, które koncentrują się na ponownym wykorzystaniu i recyklingu produktów i materiałów. Gospodarka o obiegu zamkniętym jest kluczem do zapewnienia zrównoważonego wzrostu gospodarczego, przy jednoczesnej walce z utratą bioróżnorodności i zmianami klimatycznymi. Korzystanie przez nas z produktów IT prowadzi do powstawania dużych ilości odpadów, a wdrożenie praktyk o bardziej zamkniętym obiegu może przynieść ogromne korzyści dla zrównoważonego rozwoju.

Według Eurostatu (do 2021 r.) średnia UE w zakresie wykorzystania materiałów o obiegu zamkniętym (zasoby materiałowe pochodzące z recyklingu odpadów, w tym ze wszystkich różnych sektorów/branż i materiałów) wynosi obecnie mniej niż 12 procent. Holandia ma najwyższy wskaźnik, wynoszący 34 procent. W przypadku sprzętu elektrycznego i elektronicznego średni wskaźnik zbiórki odpadów w UE wynosi około 40 procent, co nie spełnia unijnego celu 65 procent (od 2019 r.). Każdy kraj ma inne warunki wstępne, ale niezależnie od tego konieczne są dalsze działania.

- Faza produkcji notebooka w większości przypadków odpowiada za ponad 80 procent emisji klimatycznych w całym cyklu życia. Tak więc, niezależnie od tego, czy kupujesz, czy wynajmujesz produkty IT, najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zmniejszyć emisje, jest używanie produktów przez kilka kolejnych lat, mówi Iegor Trieshchov, kierownik projektu Circular IT solutions w Aliter Networks.

- Wiele organizacji wydaje się gromadzić zużyte komputery w magazynie. Zamiast tego, sprzedając produkty firmie zajmującej się ich renowacją lub regeneracją, można włączyć praktyki obiegu zamkniętego i zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych. W ostateczności produkty powinny oczywiście zostać poddane recyklingowi, mówi Andreas Nobell, kierownik ds. rozwoju w TCO Development, organizacji stojącej za certyfikatem zrównoważonego rozwoju TCO Certified.

Circular Electronics Initiative, sieć 28 organizacji, ma na celu zachęcenie organizacji i konsumentów do przyjęcia bardziej odpowiedzialnego podejścia do kupowanych i używanych przez nich produktów elektronicznych. Oto trzy strategie bardziej zrównoważonego korzystania z produktów IT:

1. Wybieraj produkty o długiej żywotności
    Jeśli potrzebujesz nowego produktu, wybieraj produkty trwałe, łatwe w naprawie i modernizacji, o wydajności wystarczającej do zaspokojenia Twoich potrzeb przez długi czas. Łatwym sposobem na to jest szukanie produktów posiadających wiarygodne certyfikaty zrównoważonego rozwoju.
  2. Używaj produktów jeszcze przez kilka lat
    Notebook generuje około 300 kg emisji gazów cieplarnianych w ciągu swojego życia, z czego faza produkcji w większości przypadków odpowiada za ponad 80 procent emisji klimatycznych w całym cyklu życia. Aby zmniejszyć emisje, najważniejszą rzeczą, jaką można zrobić, jest dłuższe korzystanie z produktów, na przykład przejście z trzech do co najmniej czterech lub pięciu lat na produkt. Z tej perspektywy dobrym wyborem jest produkt odnowiony lub regenerowany.
  3. Odsprzedaż używanych produktów IT do regeneracji i ponownego użycia
    Stań się częścią gospodarki o obiegu zamkniętym, sprzedając swoje produkty IT firmie zajmującej się renowacją lub regeneracją. Po rozważeniu opcji regeneracji i zakończeniu okresu użytkowania produktu, powinien on zostać przekazany do zakładu recyklingu, gdzie zostanie poddany odpowiedzialnej utylizacji.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji lub jesteś dziennikarzem, który chce skontaktować się z ekspertami w dziedzinie obiegu zamkniętego i produktów IT, skontaktuj się z Circular Electronics Initiative za pośrednictwem Adama Bergsveena, koordynatora projektu.
E-mail: adam.bergsveen@circularelectronicsinitiative.com
Telefon: +46 70 452 38 97

O inicjatywie Circular Electronics

Circular Electronics Initiative to sieć 28 firm i organizacji z różnych krajów europejskich, które współpracują w celu promowania bardziej zrównoważonego wykorzystania produktów IT wśród firm i ogółu społeczeństwa. Członkami są: GIAB, 3stepIT, Advania, Aliter Networks, ATEA, Blocket, Chalmers Industriteknik, Circular Computing, Cistor, Closing the Loop, Dell, ETIRA, European Remanufacturing Council, Inrego, International Institute for Industrial Environmental Economics, IVL Swedish Environmental Research Institute, Lenovo, Recipo, Smithereens, TCO Development, Dustin, Tradera, Towards Zero Waste, Prime Computer, Innovent Leasing, Weee Centre w Kenii, Compare & Recycle, INDEED Innovation GmbH.