To jest stara informacja prasowa i informacje mogą być nieaktualne

Od ponad 25 lat TCO Certified opracowuje rozwiązania mające na celu napędzanie społecznej i środowiskowej odpowiedzialności w produktach IT i ich produkcji.

Pod koniec 2018 roku uruchomimy nową generację TCO Certified - ósmą z dotychczasowych. Certyfikacja nadal jest globalnym narzędziem napędzającym branżę IT w bardziej zrównoważonym kierunku. "Wspólnie z nabywcami i innymi globalnymi interesariuszami, dzięki kolejnej generacji TCO Certified chcemy podjąć kolejne kroki w prowadzeniu zrównoważonego cyklu życia produktów IT" - komentuje Sören Enholm, CEO z TCO Development.

W każdej generacji TCO Certified kryteria są udoskonalane i rozwijane. Ważną częścią tego procesu jest również niezależna weryfikacja przed i po certyfikacji. W ten sposób TCO Certified pomaga zapewnić, że na rynku dostępne są bardziej zrównoważone społecznie i środowiskowo produkty IT. "Kupujący mają klucz do rozwoju bardziej zrównoważonych produktów IT. Bez popytu ze strony kupujących, kryteria zawarte w TCO Certified nie będą miały takiego samego wpływu, co może spowolnić postęp w dążeniu do większego zrównoważenia" - kontynuuje Enholm.

Historia globalnego sukcesu TCO Certified rozpoczęła się w 1992 roku jako narzędzie poruszające branżę IT w celu opracowania bezpieczniejszych, bardziej energooszczędnych i oszczędnych monitorów komputerowych. "TCO Certified jest dziś światowym liderem i jest siłą napędową w dążeniu do postępu w zakresie zrównoważonego cyklu życia produktów IT na szybko zmieniającym się rynku" - mówi Björn-Erik Lönn, przewodniczący Global Ecolabelling Network, GEN, organizacji zajmującej się niezależnymi certyfikatami środowiskowymi opartymi na cyklu życia.

Od tego czasu certyfikacja rozwinęła się, aby sprostać nowym wyzwaniom środowiskowym i społecznym, takim jak warunki pracy w łańcuchu dostaw. Certyfikacji poddano ponad 10 600 modeli produktów od ponad 400 producentów. TCO Certified jest obecnie dostępny w ośmiu kategoriach produktów IT, przy czym notebooks jest drugą co do wielkości. TCO Certified jest do dziś narzędziem kierującym branżę IT w bardziej zrównoważonym kierunku. "25 lat to ważny kamień milowy. Jesteśmy dumni z wkładu, jaki wniosła strona TCO Certified , od wczesnych dni efektywności energetycznej po nasze przełomowe prace w zakresie odpowiedzialności za łańcuch dostaw i redukcji niebezpiecznej zawartości w produktach IT" - podsumowuje Enholm. Następna generacja TCO Certified będzie oznaczać nowy kamień milowy w kierunku zrównoważonego cyklu życia produktów IT.

Organizacją stojącą za certyfikacją zrównoważonego rozwoju TCO Certified jest TCO Development. Nasza wizja zakłada, że wszystkie produkty IT powinny mieć zrównoważony pod względem środowiskowym i społecznym cykl życia. Kryteria oparte na nauce i niezależna weryfikacja zgodności pomagają nam śledzić i przyspieszać postęp w czasie.

Dennis Svärd, Global PR Manager